Om Helig birma

Den heliga birman är en vänlig, tillgiven och tystlåten kattras. Den tenderar att följa sina ägare vart de än går i huset. De älskar att vara del av varje aktivitet som deras omgivning sysslar med. Rasen är intelligent och nyfiken. Birman kommunicerar med en mjuk röst, ibland bara för att påminna sin människa om att det redan dags för middag eller ibland för att förfråga lite extra mys i soffan.

Enligt legenden fick helig birma sin himalaya tecknade mask av en blåögd gudinna. Gudinnan belönade katten för att den varit lojal och tillgiven mot templets präst. Hon förvandlade kattens vita päls till guld och ändrade ögonens färg från gula till blå. De vita tassarna behölls som en påminnelse om dess renhet. Det sägs att eftersom tempelkatten var gudinnans favorit återföds präster i kroppen av en helig tempelkatt efter döden.

Rasens exakta ursprung är okänd. Historier berättar om hur katten uppstod som följeslagare till präster i tempel funna i norra Burma i Mount of Lugh. Det finns även historier om hur katten anlände till Frankrike, så som att kattpar presenterades som belöning för hjälp vid att skydda templen. Vissa säger att katten smugglades ut från Burma av en viss Vanderbilt. Andra påstår att en gravid hona stals och importerades till Frankrike av Thadde Haddisch. Hur det än var så kan de tidigaste nedtecknade uppgifterna om helig birma spåras tillbaka till Mme Leotard i staden Nice i Frankrike.

Fotomodell: CH Backkaras Dreamheart (Molly)